Penjagaan Quran

 

From: fajarsis
To: <e_bacaan@yahoo.com>
Subject: Pertanyaan: Penjagaan Quran
Date: Sunday, January 08, 2006 3:55 PM

Salamun Alaikum

Saya takjub dengan situs saudara, begitu cerdas dan bernas mengupas kandungan Quran dan membongkar kebohongan 'ahlul bidah'. Perjalanan saya pribadi kurang lebih sama dengan saudara, yaitu mempelajari bibel dan taurat dan akhirnya sadar bahwa 'di rumah sendiri' sudah banyak yang tidak betul dan ajaran2 sesat ahli kitab dan pagan Arab telah masuk ke dalam Islam melalui kitab2 Hadiith / Gossip dan 'ijma ulama'.

Dan sungguh adalah sesuatu yang 'aneh bin ajaib' akhir-akhir ini banyak sekali bermunculan di kalangan muslim orang-orang seperti saudara dan saya dari berbagai ras, bangsa dan negara. Mereka menyuarakan 'pesan yang sama' tanpa koordinasi / saling mengenal sedikitpun.

Yang saya ingin tanya kepada saudara untuk pendapat Anda adalah mengenai 'penjagaan Al-Quran'. "Kamilah yang turunkan Peringatan, dan Kamilah yang menjaganya." (15:9)

Namun tidak ada di dalam Quran bahwa Allah akan menjaga 'mushaf Quran'. Tetapi jelas bahwa Allah akan menjaga Quran...

Dan didalam Quran diberitakan bagaimana Nabi Muhammad Rasul Allah menuliskan ayat-ayat Quran dan bagaimana Quran dituliskan di atas tablet (mahfuth) dan juga gulungan / scroll. (Tolong koreksi apabila salah)

Dan melihat / membaca sampel2 photograph dari mushaf Quran lama http://www.themodernreligion.com/basic/history/OLD_PICS_quran.htm Nampak absennya tanda baca / vokalisasi / harakat.

Sehingga pertanyaan yang sering saya tanya kepada diri sendiri dan juga orang lain dan ingin juga saya tanya kepada Anda adalah:

Apakah yang dimaksud dengan 'penjagaan Al-Quran'?

Apakah Mushafnya (hingga ke detil coretan / torehan tinta) ataukah yang dijaga adalah 'tafsir' / 'maknanya'?

Nampak jelas bahwa dengan membaca 'mushaf yang sama', sebagian muslim menafsirkan ada ayat-ayat yang 'ternasakh' / 'tidak berlaku' sedangkan ada juga yang menolak dogma 'nasikh/mansukh'.

Dan dengan membaca 'mushaf yang sama', ada sebagian muslim yang percaya Yesus akan 2nd coming, Dajjal dan Imam Mahdi yang Ghoib, lempar batu untuk penzina, tudung kepala, memasukan lalat dalam minuman, siksa kubur, lafaz amin dalam doa dan shalat, membaca kalimat syahadat pasti masuk surga, membunuh orang kafir masuk surga dll... dan ada juga yang tidak.

Terima Kasih

Salam / Peace dari seorang muslim biasa di Indonesia


Salamun alaikum,

Alhamdulillah, kita ditemukan dengan seorang lagi saudara dari negara jiran. Pertemuan ini sudah pun datangkan manfaat dengan ditunjukkannya kepada sebuah halaman web mengandungi mushaf Quran lama. Terima kasih dan Selamat Bertemu.

Pun begitu, kami belum lagi pergi ke sana tetapi sudah baca sebuah buku sejarah al-Qur'an yang turut mengandungi gambar-gambar al-Qur'an lama. Terdapat pelbagai jenis huruf dalam bahasa Arab ditulis oleh pelbagai kaum dalam rumpun bangsa Arab. Untuk menyenangkan orang lain membacanya ada yang diselitkan tanda baca dan sebagainya.

Namun, kami tidak tahu antara mereka ada yang mengandungi ayat-ayat atau kenyataan-kenyataan mengenai "Yesus akan 2nd coming, Dajjal dan Imam Mahdi yang Ghoib, lempar batu untuk penzina, tudung kepala, memasukan lalat dalam minuman, siksa kubur, lafaz amin dalam doa dan shalat, membaca kalimat syahadat pasti masuk surga, membunuh orang kafir masuk surga dll..."

Jika begitu, maka mushaf berkenaan adalah bukan al-Qur'an. Dalam al-Qur'an yang berada di tangan manusia seluruh dunia (dengan izin Allah) tidak terdapat kenyataan-kenyataan tersebut. Mungkin mushaf itu telah dicemari fahaman agama orang-orang Parsi, Yahudi, Kristian, atau lain, yang ditulis oleh orang-orang yang mengaku Islam.

Ayat 15:9 yang dipetik oleh pengirim surat di atas menyatakan Allah memelihara Peringatan-Nya atau Mesej-Nya. Bukan jenis tulisan atau kertas dan dakwat, atau bahasa, ia ditulis.

Perkara pemeliharaan al-Qur'an dan yang berkaitan dengannya sudah dibincang di beberapa halaman lain di laman web ini, seperti:

1. Al-Qur'an - soalan, keraguan & benci kerana tidak kenal
2. Versi al-Qur'an & Pengumpulan Ayat
3. Versi al-Qur'an & Pengumpulan Ayat (2)
4. Versi al-Qur'an dan Kristian

Sehubungan itu, kita baru saja disedarkan dengan satu kesilapan pada terjemahan ayat al-Qur'an (sila lihat Bukan Puasa di 66:5). Demikianlah itu bagi kami adalah satu contoh bagaimana Allah memelihara Mesej-Nya, iaitu melalui hamba-hamba-Nya yang tahu.

Seperti itu juga dipelihara Mesej-Nya dalam tulisan bahasa Arab, sama ada yang bertanda baca atau tidak, atau mempunyai ciri-ciri lain, atau dalam pelbagai jenis huruf Arab. Sekiranya terdapat kesilapan pada mereka tentu akan ketahui oleh orang-orang yang berpengetahuan dan mereka tentu juga akan tampil ke muka untuk membetulkan.

Ayat-ayat al-Qur'an dalam bahasa Arab tidak dapat ditipu oleh sesiapa jua. Percubaan untuk menipu mungkin telah beberapa kali dibuat sejak ia diturunkan.

Misalan, suatu ketika dahulu, terdapat di pasaran penjualan poster-poster yang mengandungi ayat-ayat macam yang terdapat di dalam al-Qur'an, untuk digantung di dinding rumah, pejabat dan lain-lain, sebagai hiasan. Malangnya, ayat-ayat itu bukan ayat-ayat al-Qur'an tetapi ayat-ayat daripada Bible bahasa Arab, yang ditulis seperti kandungan al-Qur'an dengan tanda baca, dan hiasan corak yeng bermotif seperti yang lazim didapati pada ayat-ayat al-Qur'an.

Orang-orang yang membeli dan menggantungnya di rumah kediaman dan di tempat-tempat lain adalah mereka yang tidak tahu. Sementara orang-orang yang tahu pula telah tampil ke muka untuk beritahu tentang kesilapan tersebut.

Namun, yang paling malang sekali ialah bukan kandungan al-Qur'an yang dicemari atau yang ditipu, tapi penolakan yang dilakukan oleh orang-orang yang kepada mereka telah sampai ayat-ayatnya, iaitu ayat-ayat yang sentiasa dipelihara oleh Allah.


14 Januari 2006

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman