Pengurusan Mayat si Najis

 


From: Norazmi Bin Mohd Narawi <norazmi@mohr.gov.my>
Date: 2010/3/23
Subject: BAGAIMANA JENAZAH DIKEBUMIKAN
To:
ebacaan114@gmail.com


 

Tuan,

 

Saya ingin tahu bagaimana urusan jenazah dibuat?  Ini adalah kerana semua kaedah pengurusan jenazah berdasarkan hadith Abu Hurairah.  Saya cuba cari kaedah dalam AL Quran tapi tak jumpa.

 

Yang saya cuma jumpa ialah kisah Anak-Anak Adam yang berbunuhan lalu si pembunuh menanam mayat si mati berdasarkan apa yang diperlihatkan kepadanya oleh gagak. Pendek kata, tanam mayat macam tanam bangkai sahaja.  Tak perlu solatkan, mandikan atau kafankan.

 

Kalau ada pun dalam Surah Taubah kata untuk mayat munafik jangan diri atas kuburnya.  Pendek kata, lepas tanam si mayat macam bangkai gagak tu, kemudian diri atas kubur jika mayatnya bukan munafik.

 

Saya cuma harap bila tuan mati nanti, dapatlah ditunjukkan cara tanam mayat tuan seperti tanam bangkai. Nanti kalau saya mati, bolehlah saya minta mayat saya juga ditanam macam bangkai. Saya tak beranilah ikut hadith Abu Hurairah tu, kalau saya berpegang kepada hujah-hujah tuan.  Tuan juga mesti setuju untuk ditanam macam bangkai berdasarkan hujah-hujah tuan yang menolak hadith Bukhari tu.

 

Pohon dimenjelaskan jua.

 

Sekian, terima kasih.

NORAZMI BIN MOHD NARAWI

 

Salamun alaikum,

Tiba-tiba seorang Kakitangan Kerajaan tampil ke muka berniat untuk menghina Allah. Penghinaan dibuat melalui ayat-ayat-Nya, yang menurut fahamannya, apabila ditaati akan jadikan seseorang seperti bangkai apabila mati. Contoh ayat-ayat yang dimaksudkan berbunyi,

"Kami tidak alpakan sesuatu di dalam al-Kitab; kemudian kepada Pemelihara mereka, mereka akan dikumpulkan." (6:38)

 

"Telah sempurna kata-kata Pemelihara kamu dalam kebenaran dan keadilan; tiada yang boleh tukar kata-kata-Nya; Dia Yang Mendengar, Yang Mengetahui." (6:115)

 

"Dan Kami turunkan kepada kamu al-Kitab, penjelasan bagi segala sesuatu, dan petunjuk, dan pengasihan, dan sebagai berita gembira, bagi orang-orang muslim." (16:89)

Allah menyatakan bahawa al-Qur'an adalah penjelasan bagi segala sesuatu (dalam agama), dan tiada satu pun yang tertinggal di dalam kandungannya, dan bahawa Kitab-Nya itu bersifat sempurna.

 

Kata-kata-Nya telah dihina seperti tersebut, dan penghinaan ditambah lagi dengan sebutan karangan seorang manusia, yang pada fahamannya beri petunjuk lebih suci lagi sempurna daripada Allah. Dengan itu dia telah mengambil syariat bagi agamanya, yang selain daripada apa yang Allah turunkan. Sila rujuk Syariat Agama. Terima kasih.

 

Penghinaan tercetus daripada sifat tidak percaya kepada ayat-ayat Allah. Ayat-ayat di atas telah tidak dipercayainya, seperti dia tidak percaya kepada ayat-ayat lain. Antaranya ialah:

"Maka jika mereka debat kamu, katakanlah, 'Aku tundukkan wajahku kepada Allah, dan sesiapa yang ikut aku.' dan katakan kepada orang-orang diberi al-Kitab , dan orang-orang ummiy (yang tidak diberi Kitab), 'Sudahkah kamu tunduk patuh?' Jika mereka tunduk patuh, mereka dapat petunjuk yang benar, dan jika mereka berpaling, maka bagi kamu (Muhammad) hanyalah untuk sampaikan (al-Kitab); dan Allah lihat hamba-hamba-Nya." (3:20)

 

"ketahuilah bahawa atas Rasul Kami hanyalah untuk sampaikan yang jelas (al-Kitab)." (5:92)

 

"Adalah hanya atas Rasul untuk sampaikan (al-Kitab)" (5:99)

 

"bagi kamu hanyalah untuk sampaikan, dan bagi Kami menghitungkan." (13:40)

 

"tiadalah atas Rasul-Rasul, melainkan untuk sampaikan yang jelas." (16:35)

 

"Maka, jika mereka berpaling, bagi kamu hanyalah untuk sampaikan yang jelas." (16:82)

 

"Adalah hanya atas Rasul untuk sampaikan yang jelas." (24:54)

 

"Tetapi jika mereka berpaling, Kami tidak utus kamu untuk menjadi penjaga kepada mereka. Atas kamu (Muhammad) hanyalah untuk menyampaikan." (42:48)

 

"hanyalah atas Rasul Kami untuk sampaikan yang jelas." (64:12)

Rasul hanya sampaikan Kitab yang diturunkan Allah kepadanya, menurut ayat-ayat Allah yang baru dicatat. Itu kami dapati tidak dipercayainya. Tidak mungkin dia akan percaya juga ayat-ayat berikut:

"Satu penurunan daripada Pemelihara semua alam (al-Qur'an).
Sekiranya dia (Muhammad) mengadakan terhadap Kami sebarang ucapan (selain daripada al-Qur'an),
Tentu Kami ambilnya dengan tangan kanan,
Kemudian pasti Kami memotong urat jantungnya,
Dan tiadalah seseorang daripada kamu yang dapat menghalangi dia.
Sesungguhnya ia adalah Peringatan bagi orang-orang bertakwa (takut kepada Tuhan).
Tetapi Kami tahu bahawa antara kamu ada yang mendustakan.
Sesungguhnya ia adalah satu penyesalan bagi orang-orang tidak percaya,
Dan sesungguhnya ia adalah yang benar yang diyakini." (69:43-51)

Dan seterusnya ayat-ayat di bawah, yang tidak akan dipercayainya jua:

"Allah, tidak ada tuhan melainkan Dia. Dia pasti akan kumpulkan kamu pada Hari Kiamat, yang tidak ada keraguan padanya. Dan siapakah lebih benar hadisnya daripada Allah?" (4:87)

 

"Tidakkah mereka renungkan dominion langit dan bumi, dan apa sahaja yang Allah cipta, dan boleh jadi tempoh mereka sudah dekat? Maka dengan hadis apakah yang mereka, sesudah ini (al-Qur’an), akan percayai?" (7:185)

 

"Ini adalah ayat-ayat Allah yang Kami bacakan kamu dengan benar; maka dengan hadis apakah, sesudah Allah dan ayat-ayat-Nya, yang mereka akan percayai?" (45:6)

 

"Maka adakah kamu berasa hairan dengan hadis ini (al-Qur'an),
Dan kamu ketawa, dan kamu tidak menangis," (53:59-60)

 

"Maka dengan hadis apakah sesudah ini (al-Qur'an) yang mereka akan percayai?" (77:50)

Bukti-bukti sudah cukup untuk menyatakan bahawa dia adalah seorang tidak percaya kepada ayat-ayat Allah, dan mendustakannya jua. Sila renungkan ayat di bawah untuk mengetahui kesudahan orang seperti dia:

"Dan, orang-orang tidak percaya dan dustakan ayat-ayat Kami, mereka itulah penghuni-penghuni Api, di dalamnya mereka tinggal selama-lamanya." (2:39)

Oleh itu, apabila dia mati, mayatnya, walaupun dimandi, dikafan atau disolatkan seribu manusia pun dia tetap akan jadi penghuni-penghuni Api (neraka) buat selama-lamanya.

 

Dia yang tidak percaya kepada ayat-ayat Allah akan jadi kotor atau najis di sisi Allah. Dan kerana dia selanjutnya percaya dan ikut kepada selain Allah maka dia juga tergolong sebagai orang-orang yang sekutukan. Juga najis di sisi Allah. (Sila rujuk Sekutu Allah menurut al-Qur'an untuk keterangan lanjut. Terima kasih.) Firman-Nya,

"Allah letak kotoran (najis) kepada orang-orang tidak percayai." (6:125)

"Wahai orang-orang yang percaya, orang-orang yang sekutukan adalah najis" (9:28).

Justeru, mayatnya walaupun dimandi, dikafan atau disolatkan dengan tertib diajar Bukhari (jika ada), dia tetap akan kembali kepada-Nya pada Hari Akhirat sebagai seorang yang kotor atau najis.

 

Keadaannya jadi semakin buruk atas sikap dan tindakannya terhadap orang-orang yang percaya kepada ayat-ayat Allah. Dia akan dilaknati Allah dan dijadikan seperti beruk dan babi. Firman-Nya,

"Katakanlah, 'Wahai ahli Kitab, adakah kamu dendami kami kerana kami percaya kepada Allah, dan apa diturunkan kepada kami, dan apa diturunkan sebelumnya, dan bahawa kebanyakan kamu adalah orang-orang fasiq (tidak mempedulikan perintah Tuhan)?'
Katakanlah, 'Bolehkah aku beritahu kamu, sebagai ganjaran di sisi Allah, yang lebih buruk daripada itu? Sesiapa Allah laknatkan, dan padanya Dia murka, dan jadikan antara mereka beruk dan babi," (5:59-60)

Oleh demikian, mayatnya walaupun dimandi, dikafan atau disolatkan oleh jutaan manusia pun, dia tetap akan kembali kepada-Nya pada Hari Akhirat sebagai manusia-beruk atau manusia-babi.

 

Mungkin kerana kehadiran manusia-beruk atau manusia-babi sepertinya di dalam masyarakat Islam pada hari ini menyebabkan Islam dihina atau dimemandang rendah oleh orang lain.

 

Kelihatan seperti Tuhannya bukan Allah tetapi Bukhari, yang tidak dapat menghalang Allah, apabila Dia hendaki, untuk menjadikan mayatnya dalam keadaan sangat hina apabila dia mati kelak, atas kejahatan yang dilakukan.

 

Sesungguhnya Allah keras dalam pembalasan sewajar dan amaran itu diingatkan beberapa kali di dalam al-Qur'an. Satu daripadanya diturunkan di bawah. Turut diturunkan ialah ayat yang beri keterangan lajut, iaitu bahawa pembalasan tersebut cepat dilaksanakan-Nya.

"Ketahuilah bahawa Allah keras dalam balasan-Nya, dan bahawa sesungguhnya Allah Pengampun, Pengasih." (5:98)

 

"Dia yang melantik kamu khalifah-khalifah (pengganti-pengganti) di bumi, dan naikkan sebahagian kamu dalam darjat di atas sebahagian yang lain, supaya Dia uji kamu pada apa yang Dia beri kamu. Sesungguhnya, Pemelihara kamu cepat dalam balasan-Nya; dan sesungguhnya Dia Pengampun, Pengasih." (6:165)

Bagi orang-orang yang percaya kepada-Nya pula, Dia menyarankan supaya bersikap keras terhadap orang-orang tidak percaya. Sila rujuk di sini. Terima kasih.

 

Kami akhiri dengan satu pertanyaan. Apakah yang difikirkan oleh Kakitangan Kerajaan ini terhadap orang lain semasa dia duduk bertugas di pejabat sedangkan tugasnya melibatkan dia berhubungan dengan manusia lain? 1 Malaysia? Tidak mungkin.

 

Allah disanjung!

 

Sila rujuk:
Pengurusan Jenazah, Puasa, dll

 

29 Mac 2010

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman