Biadab II - Anjing Bukhara

 

Terbaru daripada Hasrat Azami yang namanya disebut di hujung halaman Terkini:

 

From: "Donald Rumsfeld" <donfeld2000@yahoo.com.au>
To: <e_bacaan@yahoo.com>
Subject: The war on terror
Date: Tuesday, May 10, 2005 1:41 PM

 

Hey pengurus laman kau dah  gila ya?

Hasrat

 


Those wanting to trace the above impersonator or "ridiculer" can do so by clicking here to know the details of his e-mails. He has or had been harassing other web sites as well, including one - or maybe more - from the U.S. We received an inquiry on him from a webmaster in U.S a year or two ago after the inquirer found his name and ID ("Hasrat Azami" <hasrata@yahoo.com.au>) on our web site through Google search engine. Hasrat was described by him as RUDE.


Allah telah menyamakan sesetengah golongan manusia dengan haiwan ciptaan-Nya, seperti keledai, binatang ternak dan juga anjing. Antara yang tiga itu hanya pada ayat anjing sahaja terdapat perkataan halau, seperti berikut:

"Dan sekiranya Kami hendak, tentu Kami naikkan dia dengannya, tetapi dia kekal (cenderung) kepada bumi, dan ikut keinginannya. Maka persamaannya seperti persamaan seekor anjing: jika kamu menghalaunya, ia menjulurkan lidahnya, atau jika kamu membiarkannya, ia menjulurkan lidahnya juga. Itu persamaan kaum yang dustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah ceritanya supaya mereka fikirkan." (7:176)

Jenis anjing banyak. Namun jenis paria yang otak telah dibasuh (brainwash) sepenuhnya oleh seorang di Bukhara didapati agak berlainan serta agresif macam Rottweiler. Setelah dihalau, ia bukan sahaja menjulurkan lidah dan tidak lari, malah menyalak dan bertindak seakan hendak menggigit pula.

Orang yang menguasainya tidak menyuntik ke dalam otaknya, antara lain, respon untuk hormat, iaitu engkau engkau, dan aku aku. Respon itu harus juga disuntik kepada manusia, tetapi dengan berlainan kata, untuk mengikut ajaran Tuhan berbunyi,

"Bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku!" (109:6)

Demikianlah secebis sahaja cerita mengenai anjing yang kami tahu, iaitu anjing Bukhara.

Kembali kepada manusia yang menggelar dirinya Hasrat. Tindakannya di atas sudah pun diwahyukan Tuhan. Firman-Nya,

"Atau mereka berkata, 'Dia gila'? Tidak, dia datangkan kepada mereka yang benar, tetapi kebanyakan mereka benci pada yang benar." (23:70)

Kebencian pada yang benar kelihatan jadi jelas lagi. Dia benci ayat-ayat Tuhan yang dipaparkan di laman web ini. Lalu kami jadi sasarannya, tetapi tidak patut. Sasarannya yang patut ialah Tuhannya yang turunkan al-Qur'an.

Dia pernah menyuruh kami bertaubat. Kami membalas dengan menyuruhnya bertaubat pula, kerana dalam disiplin bertaubat, menurut ajaran tok gurunya, adalah kitab al-Qur'an akan dipegang atau dijunjung. Kami menyatakan itulah yang kami sedang buat, dan sebaliknya, kami tidak nampak sedikitpun dia cuba lakukannya.

Tidaklah diketahui mengapa dengan tiba-tiba dia menulis seperti itu seolah menerkam serta menyalak dengan kuat. Justeru, teringat lagi bacaan yang diajar semasa kecil dahulu, berbunyi:

"shummun bukmun 'umyun fahum laa yarji'uuna" (Al-Baqarah, ayat 18)

Tidak mungkin dia akan beranjak dari tempatnya setelah ayat tersebut dibaca kepadanya kerana yang serupa dengan kata-katanya di atas sudah pun diabadikan di dalam al-Qur'an.

Salam.
13 Mei 2005

Sila lihat:
Biadab II - Respon

 

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman