Solat Berjemaah & Solat Hari Berkumpul

 

From: rievanr
To: EBacaan <ebacaan@yahoo.com>; e_bacaan@yahoo.com
Sent: Wednesday, November 14, 2012 8:55 AM
Subject: Sholat Berjammah & Hawa nafsu, Sholat hari berkumpul


Salamunalaikum…

Salam sejatera kepada tuan pemilik laman yang selalu diberkati Allah, semoga sehat selalu berserta keluarga.

Saya mau coba kaji ayat yang berhubungan dengan Sholat Berjamaah.

Kita ketahui Allah sudah menetapkan Sholat untuk kita kapan dan waktu nya didalam AlQuran, yaitu Fajar, Wutsha dan Awal Malam. Ya itu lah waktu yang selama ini saya jalanin dan taati menjadi berkah bagi kita menjalani perintahNya. Dan terus terang setelah menjalanin hati saya menjadi tentram dan ringan, kenapa..? karena secara individu saya secara langsung beribaratkan berbicara langsung pada Pencipta saya, dengan sabar dan penuh berharap kepadaNya mengenai keluh kesah saya, masalah saya yang saya hadapi, hanya kepada Dia saya mengadu apa masalah yang saya sendiri tidak bisa atasi. Tapi Alhamdulliah Tuhan ku itu memberi jalan dan berkah tanpa disangka-sangka semua masalah saya pelan-pelan teratasi, di berikan jalan keluar, dan juga rezeki. Terima kasih ya Allah .

Lanjut ke Berjamaah, terdapat pada ayat 62:9-11, kalau saya teliti itu adalah waktu waktu yang telah di tetap Sholat kepada kita yaitu Fajar, Wutsha & Awal Malam, setelah datangnya waktu sholat secara automatis kita berhenti untuk semua kegiatan kita untuk melakukan sholat, dan ini bisa pada saat wutsha dan awal malam yang kita ketahui kebanyakan masih banyak kegiatan diwaktu itu. Dan saat itulah bagi orang yang percaya berkumpul (berhenti dalam kegiatan mereka) dan individu untuk melakukan Sholat yang Allah sudah tetapkan ke kita. Setelah selesai Sholat ya pastinya kembali lagi dalam kegiatan masing-masing, seterusnya pas Sholat Awal Malam kemungkinan adalah akhir dalam kegiatan kita untuk istirahat, bagaimana pula dengan Fajar..? sama bila kita ada kegiatan malam sampai Fajar itulah waktu kita untuk melakukan Sholat... betapa mudah nya bila kita ikut apa yang Allah suruh karena Dia memberi jalan lurus ke kita memang Allah tidak pernah menyusahkan kita, malah kita-kita sekarang ini yang menyusahkan diri sendiri...

Mohon di betulkan pemahaman saya bila memang tidak sepaham dan boleh jadi baru tahu yang saya maksud...


Salam
Allah ku di Sanjung......

Salamun alaikum,

Itu adalah respon kepada tajuk Solat Berjemaah & Hawa Nafsu yang diketengahkan oleh saudara sipekan dan diterbitkan di sini semalam.

Kami terimanya dengan baik berserta ucap ribuan terima kasih. Pandangan saudara adalah dihargai, walaupun tanpa diberi sebarang komen daripada kami, kecuali link kepada ayat-ayat yang saudara catat iaitu 62:9-11 supaya pembaca lebih memahami apa yang saudara utarakan.

Terima kasih.

Allah disanjung!


15 Nov 2012

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   English Articles
Tulis kepada Pengurus Laman