Antara Hadith dan al-Qur'an - Respon

 

From: abdman
To: <e_bacaan@yahoo.com>
Subject: AL QURAN 
Date: Wednesday, June 15, 2005 10:22 AM

Salamun alaikum

Semoga Allah senantiasa, beri Rahmat Nya, Keberkahan Nya dan Keredaan Nya, kepada kita lebeh lebeh lagi kepada Saudara yang budiman dan keluarga.

Merujuk pada penulisan Azahidi bertajuk "Antara Hadith dan Al Quran" Semoga Allah beri keBerkahan dan keRahmatan pada Saudara.

Saya yang dahulu nya adalah golongan "Pro Hadith ", Saya setuju, dengan pandangan, luahan dan kejengkelan yang Sdr. Azahidi tulis, mengenai dan kepada mereka mereka yang masih taat dengan Hadith, Mazhab, Syeikh dsb. Memang sukar untuk mereka menerima pandangan kita yang akhir nya mereka akan menuduh kita "anti Hadith" dan yang pelek nya mereka tidak menerima kalau kita tuduh mereka "anti Al Quran". Dan yang lebeh mendukacitakan bila mereka buat tuduhan tambahan bahawa kita hendak memecah belahkan umat Islam yang berjumlah kurang lebeh 1.2 billion, yang masih ramai berpegang kuat dengan fahaman dan Hadith.

Pada pandangan saya yang golongan yang paling kuat menolak, menuduh dan marah ia lah mereka mereka yang berkuasa (memegang jawatan penting dalam hal ehwal Agama Islam), mereka mereka yang mempunyai banyak pengikut (Guru Agama, Ustaz, Syeikh, ulamak, Mufti dsb) . Mereka mereka ini lah yang akan mengunakan pengaruh yang ada pada mereka untuk menghalang, menuduh dan keluarkan berbagai fatwa untuk mempertahankan Hadith. Mereka mereka ini lah yang berani mengaku sebagai pewaris nabi, ahli sunnah waljamaah, guru mursyid, wali, syeikh dsb.

Pada pandangan saya mereka mereka yang "pro Hadith" bukan tidak menerima al Kitab, atau tidak membaca Al Quran, tapi sebenar nya mereka "SUKAR" untuk menerima "TERJEMAHAN Al QURAN ", mereka ragu ragu, tidak yakin, dan ada yang bingong, dan mungkin ada yang dapat menerima kebenaran nya tapi TAKUT buat pengakuan kerana takut hilang KUASA, WANG, PENGARUH, atau di pinggirkan. Mereka terus dan lebeh rela menerima "TAFSIR Al QURAN" kerana ada "ulasan terperinci" dari para ulama, ahli tafsir dan Imam "handalan" yang nama nama mereka sudah terkenal di persada dunia Islam.

Siapa lah kita ? itu lah ejekan, celaan, tuduhan mereka pada kita.

Tabahkan lah hati, kuatkan semangat, dan tingkatkan keyakinan kita pada Al Quran, Semoga kita dalam golongan yang dapat petunjuk dari Allah dan yang berpegang teguh pada Kitab Allah, buat baik, Solat dan percaya pada hari akhir.

Se tiap hari saya membaca KERAJAAN (Surah 67) Semoga kita dalam golongan yang "mendengar dan memahami"

Siapa lah kita ? itu lah PERINGATAN ALLAH pada kita

Salam 


Salamun alaikum,

Terima kasih kepada saudara Abd.Rahman, yang tidak jemu menulis, beri sokongan dan galakan, serta pandangan yang berguna buat renungan kita semua.

Kalau tidak silap, ayat di Surah Kerajaan yang beliau maksudkan ialah 67:10, berbunyi:

"Dan mereka berkata, 'Sekiranya kami mendengarkan, atau memahami, tentu kami tidak jadi penghuni-penghuni Menyala.'"

Terima kasih.

16 Jun 2005


Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman