Fatwa Karut

 

From: abdman
To: <e_bacaan@yahoo.com>
Subject: BACA AL QURAN 
Date: Friday, June 10, 2005 3:23 PM


Salamun alaikum

Saudara yang budiman

Semoga Saudara sekeluarga dan kepada semua yang " sudah jatuh cinta dan Sayang " dengan BACAAN, saya doakan agar senantisa dapat keberkahan, kerahmatan, keredaan dan petunjuk dari Allah dan tergulung dari gulungan " Satu Allah - Satu Kitab - Satu Umat " 

Saya dulu " bertuhankan Syeikh " ( sila rujuk - Selamat Tinggal Tuhan Syeikh dari abdman@ ) keran terlalu taksub dengan ajaran nya tambahan lagi belajar melalui berbagai kitab yang hebat hebat ( konon nya lah masa tu ) hingga ketepi Kitab yang wajib kita ketahui ia itu Al Quran. 

Sekarang saya sedari betapa HEBAT nya AL Quran, dan hampir se tiap se lepas solat Fajar saya baca Al Quran ( dari BACAAN ) ..... walaupun ada yang terjemahan nya agak sukar saya fahami, tetapi saya terus baca , dan mohon pada Allah supaya di beri petunjuk dan kefahaman.

Bagi sahabat sahabat saya yang masih " bertuhankan syeikh" dan yang berpegang kuat dengan Mazhab memang sukar untuk mengalakan mereka baca Al Quran, bila saya katakan pada mereka tentang Al Quran , jawapan mereka " Oh ! Baca Al Quran mesti ada Guru tanpa Guru - syaitan lah guru nya " .

Ini lah kata kata yang sukar di betulkan kerana ayat " mesti ada guru " ini sudah sebati ( sama lah macam saya dulu dulu ) , Baca Al Quran mesti berlagu, mesti faham hukum tajwid,  bunyi huruf mesti betul dan tanda panjang, pendek , atas, bawah mesti faham dan yang lebeh penting mesti ada wuduk. ( saya teringat....., masa itu masih bujang sunti katakan , sedang belajar membaca AL Quran .... tiba tiba terkeluar "angin" wow ! apa lagi, Ustaz saya dengan rotan nya panjang sedepa " pekek" dengan nada marah dan menyuruh saya berhenti membaca , jangan pegang Al Quran, dan suruh saya ambil wuduk lagi. Oiiiiiiiii pucat dan kecut sekali saya di buat nya sa olah saya telah lakukan satu kesalahan yang besar sekali masa itu . ) 

Akibat dari " mesti ada Guru " jika tidak syaitanlah gurunya, maka ayat atau kenyataan ini lah yang buatkan ramai umat Islam hari ini tidak menbaca Al Quran tapi baca kitab Yasin aje! ( dan hanya jadikan Al Quran sebagai "berkat " - letak atas almari, atau simpan dalam almari ) 

Persoalan nya ? Siapa kah YANG punya angkara atau siapa kah yang megeluarkan "FATWA KARUT NI"


Salamun alaikum,

Terima kasih kepada saudara abdman yang sudi berkongsi pengalamannya dengan kita sekali lagi.

"Segala puji bagi Allah, Pemelihara semua alam."

 

11 Jun 2005
 

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman