Kesedaran atas kebatilan dalam agama

 


From: ahkamal
To: ebacaan@yahoo.com
Sent: Fri, July 16, 2010 12:15:55 PM
Subject: Benar tetap benar dan batil tetap batil

 

Salam Tuan Pengurus Laman,

 

Bersua kembali. Semoga Tuan dan keluarga sentiasa berada didlm lindungan Allah Yang Perkasa, Yang Bijaksana.

 

Isu yg ingin saya timbulkan disini dlm pemerhatian saya wujudnya golongan2 dlm Islam, salah satu sebabnya yg ketara adalah kerana wujudnya hadis2 yg kebanyakkannya melebih2kan Nabi atau boleh dikatakan mengangkat Nabi Muhammad sebagai Tuhan yg kedua tanpa mereka sedari.

 

Pada pandangan saya, syaitan2 telah berjaya beri cadangan2 kepada mereka2 yg digelar imam2 utk menimbulkan kekeliruan agar umat Islam berpecah dan tidak berlandaskan Al-Quran itu sendiri dimana kebanyakkannya amat yakin dengan fahaman dan amalan masing2. Maka dengan itu tanpa disedar mereka letak Nabi Muhamad lebih dari Allah.

 

Sedangkan setiap umat Islam sentiasa ucapkan Alhamdullilah yg bermaksud Segala Pujian bg Allah, Pemelihara /Tuhan Semua Alam bukannya segala pujian bg Muhammad Tuhan Semua Alam. Oleh itu boleh dikatakan mereka2 yg menyeru nama Nabi didlm solat atau selawat kpd Muhammad telah lupa bhw Nabi tidak dapat lagi mendengar atau membalas segala seruan dan amalan2 yg mereka lakukan kononnya utk dapat syafaat dr Nabi. Lupakah mereka bahawa hanya Allah saja Yang Mendengar, Yang Melihat, Yang Mengetahui, Yang Kaya,Yang Perkasa tetapi mereka2 tetap memohon pada Nabi Muhammad.

 

Sungguh ketara bahawa mereka2 tidak menggunakan akal dan minda dengan sepatutnya. Kerana dengan amalan yg sedemikian mereka menganggap bahawa Nabi Muhamad dapat beri syafaat dan pertolongan pada mereka ketika Hari Pengadilan nanti sedangkan didalam kitab Al-Quran telah menerangkan dengan jelas bahawa hanya Al-Quran shj jadi panduan hidup utk semua manusia bg mereka2 yg percaya. Dan hanya kepada Allah kita memohon perlindungan, keselamatan dan pengampunan.

 

Sepatutnya jika mereka benar2 yakin Nabi Muhamad sbg penutup segala Nabi, mereka2 harus mengangkat Al-Quran dan kandungan2Nya ditempat yg lebih tinggi krn Al-Quran adalah kalam2 Allah. Dan juga bukan mengagung2kan Nabi Muhammad tetapi mengagungkan seagung-agungnya Pemelihara Semua Alam.

 

Allah Disanjung.
 

Salamun alaikum,

Terima kasih kerana sudi berkongsi kesedaran atas kebatilan dalam agama.

Semoga al-Qur'an terus diperjuangkan!


17 Julai 2010

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman