Waktu terbit dan terbenam matahari

 

 

 

From: muhammadaizuddin
Date: 2010/5/23
Subject: Re: Salamun alaikum
To: Pengurus Laman <
ebacaan114@gmail.com>


http://www.met.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=192&Itemid=1128&limit=1&limitstart=4
 

 

Salamun alaikum.. sekadar berkongsi dengan sahabat-sahabat mengenai waktu-waktu terbit dan terbenam matahari di Malaysia.. mungkin boleh jadi ilmu yang berguna bersama..


Salamun alaikum,

Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu yang berguna. Link yang diberi adalah bagi kawasan Kuantan, dan bagi kawasan lain di Malaysia, tercatat di bahagian kanan halaman tersebut.

Pengetahuan mengenai waktu terbit dan terbenam matahari dapat membantu dalam mendirikan solat dan puasa bulan Ramadan.

Pun begitu, waktu fajar tidak dinyatakan. Definasi waktu fajar, atau dawn dalam bahasa Inggeris, adalah seperti dicatat di bawah, yang dipetik daripada http://en.wikipedia.org/wiki/Dawn:

Dawn is the time that marks the beginning of the twilight before sunrise. It is recognized by the presence of weak sunlight, while the sun itself is still below the horizon. Dawn should not be confused with sunrise, which is the moment when the leading edge of the sun itself appears above the horizon.

The duration of the twilight period between dawn and sunrise varies greatly depending on the observer's latitude, from a few minutes in equatorial regions to many hours in polar regions.

Itu adalah waktu tepi siang yang pertama, atau twilight before sunrise. Bagi tepi siang kedua, atau twilight selepas matahari terbenam (sunset) jangkamasanya agak serupa, iaitu tidak melebihi tiga puluh minit menurut pendapat kami. Selepas twilight baru disebut, hari menjadi gelap, menandakan waktu untuk berbuka puasa.

Terima kasih.

25 Mei 2010

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman