Antara ciri kesesatan

 

From: achedeen
Date: 2009/9/11
Subject: Antara ciri kesesatan
To: Pengurus Laman <
ebacaan114@gmail.com>


Salamun alaikum,

Kehadapan sahabat yang dikasihi, semoga sahabat dan semua sahabat-sahabat yang berAl-Qur'an berada dalam keadaan sihat wal'afiat dan dilimpahi dengan pengasihan dan keredhoan-Nya.

Di sini saya ingin berkongsi sedikit cerita.

Baru-baru ini salah seorang sahabat usrah kami ada beritahu kepada kawannya (golongan tabligh) tentang laman web e-bacaan ini dan memintanya membaca dengan pemikiran yang terbuka. Walaubagaimanapun setelah beliau membaca (mungkin) beberapa artikel dari e-bacaan teruslah ia melenting dan beritahu kepada sahabat usrah kami bahawa apa yang ada di e-bacaan sangat bahaya, sesat dan boleh sesatkan, lalu dia melarang sahabat usrah kami dari membaca e-bacaan.

Pada saya, malang sungguh orang itu, kerana dia telah buat kesimpulan dan keputusan yang tergesa-gesa tanpa buat penelitian yang serius terhadap apa yang ditulis di dalam e-bacaan ini, malahan dia melarang pula orang lain dari membaca e-bacaan. Itu antara sikap orang-orang yang kononnya beriman tetapi sebenarnya masih meragui akan kesempurnaan Al-Qur'an. Begitu banyak tulisan dalam e-bacaan ini yang nampakkan kesalahan dalam pengamalan-pengamalan mereka yang tidak menurut Al-Qur'an tetapi dengan tergesa-gesa mereka membantahnya.

Benarlah Firman Allah:

21:36. Apabila orang-orang tidak percaya melihat kamu, mereka hanya ambil kamu untuk ejekan, "Inikah orang yang menyebut-nyebut tuhan-tuhan kamu?", sedang mereka, kepada Peringatan Yang Pemurah adalah orang-orang tidak percaya.

21:37. Manusia dicipta bersifat tergesa-gesa. Sungguh, Aku akan lihatkan kepada kamu ayat-ayat-Ku; maka jangan kamu minta disegerakan.

Maka dengan sifatnya yang tergesa-gesa itu menyebabkan mereka menolak kebenaran, mendustakan ayat-ayat Allah sebelum mereka mengetahui dengan sepenuhnya, menyebabkan mereka menzalimi diri mereka sendiri.

10:39. Tidak, tetapi mereka dustakan apa yang mereka tidak tahu pengetahuannya, dan yang interpretasinya belum datang kepada mereka. Begitulah orang-orang sebelum mereka telah dustakan, kemudian perhatikan bagaimana kesudahan orang-orang zalim.

Apa yang kita sampaikan ibarat mencurah air ke daun keladi, mereka tidak mahu mendengar (atau membaca) penerangan yang kita sampaikan walaupun yang disampaikan itu adalah ayat-ayat Allah.

2:6.. Sesungguhnya orang-orang tidak percaya, sama sahaja bagi mereka, sama ada kamu beri amaran kepada mereka, atau tidak beri amaran kepada mereka, mereka tidak percayai.

2:7. Allah letak penutup pada hati mereka dan pada pendengaran mereka, dan penudung pada penglihatan mereka, dan bagi mereka, azab yang besar.

Hati, pendengaran dan penglihatan mereka telah tertutup, maka pemikiran, akal dan mindanya tidak dapat dipergunakannya untuk memahami ayat-ayat Allah. Kita sampaikan macam mana sekalipun mereka tetap tidak dapat menerimanya, malahan kita pula yang dikatakannya sesat.

Dengan mudah mereka dakwa orang-orang yang berbeda pendapat dengan mereka sebagai sesat, menyeleweng dan sebagainya.

Pada hal orang-orang yang sesat itu adalah orang-orang yang menutup pemikirannya, tak mahu menggunakan hati, pendengaran dan penglihatannya (yakni akal) untuk memahami, mendengar dan memerhati ayat-ayat Allah. Mereka tidak dapat menerima sebarang perbedaan pendapat dan yang lebih malangnya mereka tidak mahu mendengar, membaca dan memerhati apa-apa sahaja yang berbeda dari amalan kebiasaan mereka.

Pada Allah, mereka lebih sesat dari binatang ternak;

7:179. Kami ciptakan untuk Jahanam banyak jin dan manusia; mereka mempunyai hati, tetapi tidak memahami dengannya; mereka mempunyai mata, tetapi tidak melihat dengannya; mereka mempunyai telinga, tetapi tidak mendengar dengannya. Mereka adalah seperti binatang ternak; tidak, tetapi mereka lebih jauh sesat. Mereka itu, merekalah orang-orang yang lalai.

Maka kesimpulannya merekalah yang sesat, bukannya kita, mereka lalai dari ayat-ayat Allah tetapi mereka tidak sedarnya.

Contohnya; setiap malam jumaat mereka ada yasinnan (Baca Surah Yasin: surah 36) tetapi mereka tak faham pun maksud ayat yang menyebut tentang diri mereka sendiri;

36:7. Wajarlah Ucapan ke atas kebanyakan mereka, lalu mereka tidak percayai. 

36:8. Sesungguhnya, Kami letak pada leher-leher mereka belenggu-belenggu sampai ke dagu, lalu kepala-kepala mereka ditinggikan, 

36:9. Dan Kami letak di hadapan mereka satu benteng, dan di belakang mereka satu benteng; dan Kami tutup mereka, lalu mereka tidak melihat. 

36:10. Sama sahaja bagi mereka, sama ada kamu beri amaran kepada mereka atau kamu tidak beri amaran kepada mereka, mereka tidak percayai. 

Di hadapan dan di belakang mereka ada di dinding, maksudnya pemikiran mereka sempit dan tertutup, hanya berfikir di dalam kotak pemikiran yang sempit dan tertutup, berfikiran jumud, beku dan tak boleh berfikir di luar kotak sepeti katak bawah tempurung. Mereka tidak dapat menerima lain-lain pandangan apatah lagi pandangan yang menyentuh amalan kebiasaan mereka. 

Maka pada Allah, merekalah yang sesat.

Malahan sikap buruk mereka adalah menghalang pula orang lain untuk belajar, membaca, berusrah dan sebagainya bagi mencari kebenaran.

4:167. Sesungguhnya orang-orang tidak percaya dan halangi jalan Allah, mereka sesat dalam kesesatan yang jauh.

Mereka tidak puas hati terhadap orang-orang yang berusaha mempelajari Al-Qur'an, mereka menakut-nakutkan kita dengan pelbagai perumpamaan dan istilah seperti sesat, antihadis, kafir, ahli sihir  dan sebagainya.

17:45. Apabila kamu baca al-Qur'an, Kami letak antara kamu dan orang-orang tidak percayai akhirat, satu tabir yang mengadang,

17:46. Dan Kami letak penudung pada hati mereka supaya mereka tidak faham, dan di dalam telinga mereka sumbatan. Dan apabila kamu mengingatkan (menyebut) Pemelihara kamu satu-satunya di dalam al-Qur'an, mereka berpaling ke belakang mereka dalam pelarian.

17:47. Kami sangat-sangat tahu bagaimana mereka mendengarkannya, apabila mereka mendengarkan kamu, dan apabila mereka berbicara rahsia, apabila orang-orang zalim berkata, "Kamu hanyalah ikut seorang lelaki yang kena sihir."

17:48. Perhatikan bagaimana mereka buat persamaan-persamaan terhadap kamu, dan menjadi sesat, dan tidak boleh dapatkan jalan.

Itu antara cabaran bagi kita yang berAl-Qur'an, dihimpit dan diserang dari segenap sudut oleh mereka yang tidak percaya. Hanya dengan membaca ayat-ayat Allah dan mengingati-Nya sahaja dapat menenangkan jiwa kita. Pelbagai ayat Allah menjelaskan di dalam kitab-Nya agar kita berasa gembira dengan petunjuk-Nya..

39:23. Allah turunkan hadis yang paling baik sebagai sebuah Kitab, yang serupa (mutasyabihat) dalam pengulangannya, dengannya digentarkan kulit orang-orang yang takut kepada Pemelihara mereka; kemudian kulit mereka dan hati mereka jadi lembut (saya tafsirkan sebagai tenang) pada mengingati Allah. Itu petunjuk Allah, dengannya Dia beri petunjuk kepada sesiapa Dia hendaki; dan sesiapa Allah sesatkan, maka tidak ada baginya yang beri petunjuk.

Dan yang paling pentingnya, Allah berjanji kepada kita (orang-orang yang percaya) bahawa mereka yang sesat itu tidak akan dapat mudaratkan kita yang benar-benar mengikuti wahyu-Nya.

5:105. Wahai orang-orang yang percaya, jagalah jiwa kamu sendiri. Orang yang sesat tidak mudaratkan kamu jika kamu dapat petunjuk yang benar. Kepada Allah kamu kembali, kesemuanya, dan Dia akan beritahu kamu apa kamu buat.

Alhamdulillahhirabbil'alamin, begitulah sedikit coretan dari saya kepada sahabat-sahabat semua sempena bulan yang diturunkan Al-Qur'an, yang baik dan benar semuanya dari Allah, yang silap adalah dari kelemahan saya sendiri, semoga Allah maafkan saya.

Terima kasih.

Subhanakallahumma : Engkau disanjung Ya Allah

Alhamdulillahhirabbil'alamin : Segala puji bagi Allah Pemelihara semua alam


Che Deen.

Salam.


Salamun alaikum,

Terima kasih kerana sudi menulis lagi, kali ini beri peringatan tentang orang sesat pula.

Pendek kata, al-Qur'anlah yang jadi penentu bagi orang yang dikatakan dapat petunjuk dan orang yang dalam kesesatan yang nyata. Firman Allah,

"Dan untuk baca al-Qur'an. Maka sesiapa dapat petunjuk, hanyalah dapat petunjuk bagi dirinya sendiri; dan sesiapa yang sesat, katakanlah (Muhammad), 'Aku hanya seorang pemberi amaran.'" (27:92)

"Dia yang tetapkan al-Qur'an kepada kamu benar-benar akan kembalikan kamu ke tempat kembali. Katakanlah, 'Pemeliharaku sangat-sangat tahu siapa yang datang dengan petunjuk, dan siapa yang dalam kesesatan yang nyata.'" (28:85)


Salam.
 

13 Sept 2009

Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman