Pedoman Hidupku hanya Satu Al-Quran

 

Sepucuk surat dari Seberang ....

 

From: "dhanti mawar"
Subject: Pedoman Hidupku hanya Satu Al-Quran
Date: Monday, November 10, 2003 8:33 AM

Salamunalaikum,

Perkenalkan, saya adalah orang Indonesia, tinggal di Bogor dan bekerja di Jakarta. Sebelumnya saya ingin ceritakan terlebih dahulu mengenai saya, saya dibesarkan di keluarga dimana ayah saya adalah seorang ahmadiyah dan ibu saya berpegang hanya pada satu al-quran, sebenarnya sejak kecil saya sudah dikenalkan ibu saya untuk tidak percayai hadis, adapun ajaran yang diberikan hampir semua sama kecuali pemakaian jilbab, dengan apa yang diterangkan di website ini, jadi saya sungguh terkejut ternyata di belahan dunia lainpun walaupun kita tidak saling mengenal ternyata bila berpegang hanya pada satu Al-Quran ternyata hukum-hukum kita sama.

Sebenarnya selama bertahun-tahun lamanya saya di dalam keraguan menerima ajaran ini ditengah-tengah masyarakat yang hampir seluruhnya percaya akan hadis, malah kadang-kadang di depan keluarga ibu, saya sholat 2 rakaat, tetapi di depan teman-teman saya sholat seperti mereka. 

Pada akhirnya saya menemukan website ini, dimana semua pertanyaan-pertanyaan yang selama ini ada dalam pikiran saya dapat terjawab dengan jelas, terstruktur dan sangat terperinci, saya sekarang semakin bertambah yakin bahwa hanya satu pedoman hidup kita adalah Al-quran.

Senang sekali bila saya dapat bekenalan dengan teman-teman lain dari Malaysia, Singapore, Brunei untuk belajar bersama dalam memahami dan mengamalkan Al-quran.

Semoga Islam dapat meraih kejayaanya kembali! Ya..Allah janganlah kami tergelincir setelah kami dapat petunjuk.

Salamun alaikum dan Segala puji bagi Allah, Pemelihara semua alam! 

Kami kagum dengan keluarga puan yang boleh hidup dengan aman dan mesra walaupun terdapat perbezaan dalam fahaman antara ahli-ahlinya. Tidak seperti kebanyakan orang di sini, yang tidak kenal pun sanggup tunjukkan permusuhan, seperti laknat orang lain yang berlainan fahaman, termasuk kepada mereka yang berpegang pada al-Qur'an!

Dengan kehadiran puan, dalam dunia yang berpegang pada al-Qur'an satu-satunya, kami yakin bahawa kedudukan Islam al-Qur'an tentu jadi lebih mantap dan harum lagi, seperti yang puan impikan - Semoga Islam dapat meraih kejayaanya kembali!

Terima kasih.


Ramadan 1424
November 2003


Halaman Utama   Terkini   Perpustakaan   Artikel   Bacaan   E-Mail   Hiasan   Kalimat Pilihan
Keratan Akhbar   Penemuan   Soalan Lazim   Sudut Pelajar   Senarai Penulis   English Articles

Tulis kepada Pengurus Laman